Wednesday, April 6, 2016

SEJARAH STEVIA, MANFAAT DAN KEBAIKANNYA KEPADA MANUSIA

Stevia adalah tumbuhan yang berasal dari Amerika Selatan. Ia adalah sebahagian daripada keluarga bunga matahari dan daunnya secara semula rasa manis. Malah orang-orang asli mengunyah daun stevia untuk rasa manis mereka dan menggunakannya untuk memaniskan minuman. Sebagai produk alam semula jadi, tumbuhan stevia sebenarnya agak kompleks. Daunnya mengandungi komponen rasa gula yang berbeza, saintifik menyebutnya glikosida steviol. Terdapat pelbagai jenis glikosida steviol, tetapi 11 daripada mereka biasanya adalah di bahagian daun. Setiap glikosida steviol mempunyai profil rasa yang unik dan kemanisan intensiti tersendiri dan masing-masing boleh menjadi 200-350 kali lebih manis daripada gula pasir namun semuanya tanpa kalori.

Untuk merembaskan kemanisan, glikosida steviol diekstrak dan dibersihkan seperti bahan-bahan lain, umpamanya gula tebu atau ekstrak vanila asli. Pada akhir proses itu, komponen gula adalah hasil sebatian yang asli sama seperti orang-orang asli yang menimatinya dari daun. Proses menghasilkan gula stevia sangat teliti dan diluluskan oleh badan-badan kawal selia utama untuk digunakan dalam makanan dan minuman di seluruh dunia. Ekstrak stevia mentah atau keseluruhan daun tumbuhan stevia sering dijual sebagai makanan tambahan di sesetengah negara, tetap adlah penting untuk ambil perhatian bahawa hanya ketulenan tinggi ekstrak daun stevia telah dinilai dan diluluskan untuk digunakan sebagai bahan dalam makanan dan minuman.




Semakin banyak syarikat makanan dan minuman menggunakan stevia untuk membantu menghasilkan makanan dan minuman yang rasanya hebat dengan jumlah kalori yang lebih sedikit. Hasilnya anda boleh melihat pengurangan dalam jumlah kalori setiap hidangan.Pada label bahan, anda boleh melihat stevia disenaraikan dalam cara yang berbeza samada stevia, ekstrak stevia, Rebaudioside A, Reb A, glikosida steviol dan variasi lain bergantung kepada negara dan pengeluar. Anda akan mendapati kegunaan stevia di lebih daripada 5000 jenis makanan dan minuman di seluruh dunia hari ini, termasuk minuman ringan, jus, air, susu berperisa, yogurt, makanan yang dipanggang, bijirin, kuah salad, sos, konfeksi dan banyak lagi. Iniadalah kombinasi yang kuat iaitu pemanis sifar kalori berasaskan tumbuhan, menjadikan stevia sangat uni dan berbeza dalam dunia makanan dan minuman sihat hari ini berbanding gula tebu.

Kadang-kadang, kita suka rasa manis, tetapi tidak suka kalori. Ramai orang akan bersetuju bahawa kita akan menikmati makanan kegemaran dengan lebih banyak jika bukan kerana perasaan bimbang kerana kesan buruknya. Tetapi ada satu sebab baru kita tidak perlu untuk mengelak diri daripada gula kerana kalori. Stevia adalah pilihan pemanis yang mempunyai rasa manis yang lazat dengan sifar kalori.

Stevia berasal dari tumbuhan (Asteraceae) berasal dari Amerika Selatan yang telah digunakan sebagai pemanis bebas kalori dan bahan perisa di seluruh dunia untuk berabad-abad. Ini adalah hasil daripada ujian keselamatan yang banyak, yang akhirnya diberikan kelulusan oleh pihak berkuasa, kesihatan dan keselamatan makanan dari seluruh dunia.

Memahami manfaat stevia akan membantu anda menggabungkan ia ke dalam makanan dan minuman harian anda. Berikut adalah ringkasan fakjta kebaikan stevia:

a, Stevia adalah ekstrak tumbuhan, bukan pemanis tiruan. Stevia adalah pemanis asal semula jadi.
b. Stevia adalah pemanis sifar kalori - ia menambah rasa manis yang lazat tanpa menambah kalori kerana steviol glycosides dalam stevia meresapi tubuh badan tanpa kesan negatif.
c. Stevia adalah pilihan pemanis untuk pesakit diabetes yang cuba untuk menguruskan paras gula darah mereka kerana ia tidak mempunyai kesan ke atas paras insulin. Stevia mempunyai indeks glisemik dan glisemik beban sifar.
d, Stevia adalah pemanis sumber semula jadi - tidak ada perubahan kepada sebatian manis selepas pengekstrakan dan pembersihan bermakna glikosida steviol dijumpai di dalam daun adalah apa yang terhasi dalam bahan stevia.
e. Stevia adalah tanaman yang mapan - pertanian Stevia, pengekstrakan dan pembersihan biasanya memerlukan hanya satu perlima daripada tanah dan lebih sedikit air untuk menyediakan jumlah yang sama kemanisan sebagai pemanis utama lain.
f. Stevia merupakan pemanis intensiti tinggi - sebatian manis adalah 200-350 kali lebih manis daripada sukrosa (gula tebu)
g. Stevia adalah selamat digunakan untuk seisi keluarga. Stevia telah digunakan selama berabad-abad dan melalui kawal sellia organisasi utama global termasuk Codex Alimentarius dan Sertai Jawatankuasa Pakar mengenai Aditif Makanan (JECFA), telah ditentukan stevia yang sangat murni / Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian. Ia menjadikan steviq selamat untuk dimakan oleh penduduk umum , termasuk kanak-kanak dan wanita hamil.
h. Stevia merupakan ramuan dalam makanan dan minuman yang anda beli di kedai, menjadikan ia mudah untuk diguna dalam pemakanan seharian anda. Lebih daripada 5,000 jenis produk di pasaran sudah mengandungi stevia dan jumlah itu terus berkembang setiap tahun menjadikan stevia lebih popular.
i. Sebagai seorang yang pentingkan kesihatan saya percaya bahawa menawarkan orang ramai pelbagai pilihan makanan serta minuman yang rendah dan sifar kalori adalah amat penting untuk mereka yang ingin menguruskan kalori berat badan. Manfaat stevia banyak seperti rasa yang hebat, sumber semula jadi, mampan, sifar kalori, sifar beban glisemik, haba stabil dan banyak lagi.

Gaya hidup yang sihat adalah tentang kesederhanaan, mengimbangi pengambilan kalori dan aktiviti fizikal yang konsisten. Untuk pesakit diabetis atau kencing manis, stevia adalah pemanis terbaik buat mereka sebagai pengganti gula putih yang memudaratkan dan tidak baik untuk mereka.

1 comment:

  1. Bet365 casino welcome bonus for new players in NZ
    Bet365 casino welcome 김천 출장마사지 bonus for new players in NZ 상주 출장샵 - Read 김해 출장샵 our 고양 출장마사지 review and find out more. Bet365 is 논산 출장마사지 a leader in the betting industry.

    ReplyDelete